Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Κεχρί

Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού που παλιότερα χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για τροφή στην Ασία και την Αφρική. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κερδίζει πάλι έδαφος στην εναλλακτική κουζίνα μια και είναι πλούσιο σε σίδηρο και πυρίτιο. (Αν το φάτε και μετατραπείτε σε μικροτσίπ δε φέρω ευθύνη) :)

Το κεχρί μαγειρεύεται και χρησιμοποιείται όπως το ρύζι.
Χρειαζόμαστε για ένα μεγάλο πιάτο 250 γραμ. κεχρί τα οποία αφού τα ξεπλύνουμε αρκετές φορές για να φύγει η σκόνη τα βράζουμε στη διπλή ποσότητα νερού. δηλ. 500 γραμ. Εγώ προσωπικά βάζω 100 γραμ. λιγότερο νερό για να βγει πιο σπυρωτό. Η διαδικασία βρασίματος είναι εξαιρετικά απλή. Αφού πλύνουμε το κεχρί βάζουμε λίγο αλάτι και το νερό στην κατσαρόλα και το βράζουμε σκεπασμένο σε σιγανή φωτιά για 5 λεπτά. Μετά σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε πάνω στο σβηστό μάτι για περίπου 15-20 λεπτά για να απορροφήσει το υπόλοιπο νερό που έχει μείνει.

Καλή όρεξη

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

to kexri de to tron kai ta papagalakia kai ta kanarinia?:P

maria

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλά είναι άλλου τύπου αυτό κι άλλο το κεχρί που είναι τροφή. Έχει πολλές ποικιλίες. Το λίνκ από τη wikipedia που δίνω αναφέρεται στο κεχρί που είναι για ανθρώπους.
Ν.

Ανώνυμος είπε...

Πως θα είναι άραγε αν το βάλουμε μαζί με τα δημητριακά μέσα στο γάλα ή μέσα σε ρυζόγαλο;

Unknown είπε...

Το έφτιαξα ρυζόγαλο με γάλα αμυγδάλου στέβια κανέλα δοκίμασακαι με μέλι εξεραιτικο