Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Gluehwein, Glühwein, Γερμανικό Χριστουγεννιάτικο κρασί, Γλυκό κρασί, Χριστουγεννιάτικο γλυκό κρασί


Πιο κάτω θα βρείτε κάποιες συνταγές για Glühwein. Οι συνταγές δεν είναι δικές μου, απλά τις μετέφρασα για να είναι προσβάσιμες στον Έλληνα αναγνώστη. Μια δοκιμή-παραλλαγή που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε αντί για κρασί με ζάχαρη, είτε Μαυροδάφνη είτε Σαντορινιό κρασί από λιαστά σταφύλια.


Υλικά


  • 4 κουταλιές της Σούπας Ζάχαρη

  • 1500 ml κόκκινο ξηρό κρασί (2 μπουκάλια)

  • 1 Λεμόνι, τη φλούδα και το χυμό

  • 1 ξυλάκι κανέλας

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

  • 3 γαρύφαλλα

  • επιπλέον ζάχαρη κατά βούληση



Προετοιμασία & εκτέλεση:

1) καραμελώνουμε σε μα χάλκινη κατσαρόλα τις 4 κουταλιές της Σούπας Ζάχαρη

2) ρίχνουμε μέσα το κρασί, τη φλούδα λεμονιού το χυμό λεμονιού το ξυλάκι της κανέλας, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.

3) Με διαρκές ανακάτεμα ζεσταίνουμε αργά το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι τους 80 βαθμούς, περίπου μέχρι να αρχίσει να τρέμει η επιφάνεια του μείγματος

Ανάλογα με το γούστο μας προσθέτουμε ζάχαρη.

Σερβίρεται ζεστό


---------

Υλικά

  • 3 κουταλιές της Σούπας Ζάχαρη

  • 1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί (750 ml)

  • 1 Λεμόνι, τη φλούδα και το χυμό

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

  • 5 γαρύφαλλα

  • επιπλέον ζάχαρη κατά βούληση


Προετοιμασία
& εκτέλεση:

1) Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα, λίγο τριμμένη φλούδα από το λεμόνι, το χυμό του λεμονιού τα γαρύφαλλα και την κανέλα

2) Ρίχνουμε μέσα το μπουκάλι το κρασί

3) Με διαρκές ανακάτεμα ζεσταίνουμε αργά το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι τους 80 βαθμούς, περίπου μέχρι να αρχίσει να τρέμει η επιφάνεια του μείγματος

Σερβίρεται ζεστό


---------


Υλικά

  • 1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί (750 ml)

  • 250 ml νερό, εναλλακτικά χυμός από μήλο, πορτοκάλι ή σταφύλι.

  • 1 Λεμόνι, το χυμό

  • 1 ξυλάκι κανέλας

  • 1 ξυλάκι βανίλια

  • 8 γαρύφαλλα

  • φέτες λεμονιού

  • επιπλέον ζάχαρη κατά βούληση


Προετοιμασία
& εκτέλεση:

1) Ρίχνουμε στην κατσαρόλα, το κρασί, το νερό, το χυμό του λεμονιού και τα μπαχαρικά.

2) Με διαρκές ανακάτεμα ζεσταίνουμε αργά το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι τους 80 βαθμούς, περίπου μέχρι να αρχίσει να τρέμει η επιφάνεια του μείγματος

3) Σερβίρουμε το μείγμα σε προθερμασμένα ποτήρια και γαρνίρουμε με τις φέτες λεμονιού

4) Τη ζάχαρη την προσφέρουμε χωριστά και ο καθένας βάζει όση θέλει.

Σερβίρεται ζεστό


---------

Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή με 3 παραλλαγές. Βλέπετε ότι διαφέρουν μόνο στις ποσότητες. Η διαδικασία εκτέλεσης είναι η ίδια.

Υλικά

  • 2 1/2 ξυλάκια κανέλας

  • μοσχοκάρυδο τριμμένο

  • 10 γαρύφαλλα

  • 5 πρέζες κάρδαμο αλεσμένο

  • 2 1/2 κομμάτια φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

  • 2 1/2 πορτοκάλια, τριμμένη φλούδα και χυμό

  • 2 1/2 λεμόνια τριμμένη φλούδα και χυμό

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί

---------

  • 3 ξυλάκια κανέλας

  • 3 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο

  • 12 γαρύφαλλα

  • 6 πρέζες κάρδαμο αλεσμένο

  • 3 κομμάτια φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

  • 3 πορτοκάλια, τριμμένη φλούδα και χυμό

  • 3 λεμόνια τριμμένη φλούδα και χυμό

  • 240 γρ. Ζάχαρη

  • 1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί

---------

  • 3 ξυλάκια κανέλας

  • μοσχοκάρυδο τριμμένο

  • 12 γαρύφαλλα

  • 3 σταγόνες κάρδαμο αλεσμένο

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ

  • 3 πορτοκάλια, τριμμένη φλούδα και χυμό

  • 3 λεμόνια τριμμένη φλούδα και χυμό

  • 240 γρ. Ζάχαρη

  • 1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί


Προετοιμασία
& εκτέλεση:

Εκτέλεση και για τις τρεις παραλλαγές.

1) Σπάζουμε τα ξυλάκια της κανέλα σε κομμάτια.

2) Με όλα τα συστατικά εκτός από τα εσπεριδοειδή ρίχνουμε την κανέλα σε μια κατσαρόλα.

3) Τρίβουμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια

4) Στύβουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και προσθέτουμε το χυμό

5) Ζεσταίνουμε το μείγμα στους 80 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: