Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Σπανάκι με Κινόα-Quinoa


Υλικά


  • 750 gr. Σπανάκι κατεψυγμένο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ή ένα κουτάκι άνηθο κατεψυγμένο
  • 350 gr. Quinoa-Κινόα
  • Χυμό από μισό ή ένα λεμόνι.
  • Λάδι
  • 750 ml λίτρο βραστό νερό.
  • Αλάτι, ρίγανη.

Πρόκειται για παραλλαγή του σπανακόρυζου με τη διαφορά ότι βάζουμε λίγο λιγότερο νερό και λίγο περισσότερο κινόα διότι το κινόα δεν απορροφά τόσο νερό όσο το ρύζι. Επίσης χρησιμοποιούμε άνηθο, ρίγανη και λεμόνι για να ενισχυθεί λίγο η γεύση του σπανακιού. Παρόλο που υπάρχει και η παραλλαγή να βάλουμε ντομάτα την αποφεύγουμε.

Εκτέλεση:

Βασική διαφορά σε σχέση με το σπανακόρυζο είναι ότι το κινόα πριν το ρίξουμε στην κατσαρόλα πρέπει να το βάλουμε για 5 λεπτά σε βραστό νερό για να φύγουν οι σαπωνίνες που έχει στο φλοιό του. Βάζουμε το κινόα σε ένα σκεύος και του ρίχνουμε το βραστό νερό. Το αφήνουμε πέντε λεπτά να μουλιάσει περίπου μέχρι να θολώσει το νερό. Ανακατεύουμε 2-3 φορές και χύνουμε το νερό.

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Μαραίνουμε τα κρεμμύδια στο λάδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Αμέσως μετά ρίχνουμε το σπανάκι, τον άνηθο, τη ρίγανη, το αλάτι και το νερό δηλ. 750 ml σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και ανακατεύουμε μια φορά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες πιο πάνω. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά ρίχνουμε το κινόα στην κατσαρόλα πάνω από το σπανάκι και δεν ανακατεύουμε. Αν ανακατέψουμε το κινόα θα κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Βράζουμε για 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε το κινόα να δούμε αν είναι μισοβρασμένο. Όταν το κινόα έχει μαλακώσει κατά το ήμισυ και παραμένει λίγο σκληρό στον πυρήνα ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι για 20-30 λεπτά. Το κινόα θα βράσει κι άλλο από τη θερμότητα που έχει το μάτι και θα τραβήξει το νερό που έχει απομείνει. Το φαγητό αυτό το τρώμε ζεστό.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Ήθελα να σας στείλω e-mail, αλλά δεν έβρισκα το email σας. Διάβαζα αυτά που λέτε για τα μαντεμένια τηγάνια. Ψάχνω στην Αθήνα και δεν μπορώ να βρω. Ξέρετε μήπως που θα μπορούσα να βρω. Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Ναι στο Notos στην πλατεία απέναντι από το Δημαρχείο. Θα βρεις της kuechenprofi. Κάνει 95 Ευρώ και είναι 28αρι. Τόσο έχει και στην Ευρώπη. Φτηνότερα μόνο στις εκπτώσεις. Επίσης υπάρχουν κι άλλα αλλά δεν τα συστήνω γιατί ούτε στο φούρνο μπαίνουν.

Κλίκ

Κλίκ

Θα βρεις το δεύτερο αλλά εγώ προτιμώ το πρώτο γιατί είναι μονοκόμματο.

Μαγειρεύεις σε χαμηλή θερμοκρασία σκεπασμένο για πολλή ώρα χωρίς νερό με λίγο λάδι. Έχει τύχει να μαγειρεύω 2 ώρες. Θέλει λίγο εξάσκηση και να ξέρεις το μάτι της κουζίνας σου.

Ναυαγός

Ανώνυμος είπε...

Επίσης δες εδώ αλλά δε θα συνιστούσα αγορά on line διότι πρέπει να το δεις το τηγάνι πριν το πάρεις και να δεις ότι δεν έχει βούλες και χτυπήματα. Επειδή είναι χυτοσίδηρος καμιά φορά στραβοχύνεται κανένα στο καλούπι και δε λέει να το πάρεις και να έχει σημάδια μέσα.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Στο Νότος πήγα (και σε άλλα πολλά), και βρήκα ένα με 90 ευρώ, μικρό (έτσι το θέλω), αλλά είχε αντικολητική επίστρωση και δεν το πήρα. Ο λόγος που θέλω μαντεμένιο, μεταξύ άλλων, είναι για να το κάψω και να το μαυρίσω εγώ. Αλλά τελικά ανακάλυψα ότι μπορώ να κάνω το ίδιο με ένα οποιοδήποτε σιδερένιο τηγάνι και αυτό θα κάνω! Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια. Ωραίο μπλογκ!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχουν αντικολλητική επίστρωση. Εμαγιέ έχουν μερικά αλλά και πάλι θέλουν κάψιμο. Μαντέμι χωρίς εμαγιέ δύσκολα να βρεις. Υπάρχουν αλλά δε θα τα αγόραζα όχι διότι το μέταλλο είναι σκάρτο αλλά γιατί το σχήμα τους δε μου κάνει. Επίσης δε θα αγόραζα μικρό μαντέμι. Αγόρασε ένα μεγάλο.

Άλλο σιδερένιο άλλο μαντεμένιο. Με τον ίδιο τρόπο καίγονται. Μόνο που στο μαγείρεμα είναι διαφορετικά. Το μαντέμι είναι για μαγείρεμα σαν κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και χωρίς νερό. Το σίδερο είναι για δυνατό τηγάνισμα γρήγορες αλλαγές στη θερμοκρασία κλπ. Πρέπει να τα έχεις και τα 2 και ανάλογα με τη χρήση που θες να χρησιμοποιείς το κατάλληλο. Τα γράφω και στο άρθρο αυτά.

Ναυαγός